BOŠKOVIĆ: BEZ ZAPOSLENJA NEMA NOVCA

Milka Bošković, načelnica Biroa rada u Bijelom Polju navodi da je glavni problem u zapošljavanja i uključivanja u programe zapošljavanje pripadnika RE populacije jeste obrazovanje.


„Ako uporedimo situaciju koja je danas što se tiče prijavljenih lica RE populacije na evidenciji biroa rada, sa nekih otprilike 15ak godina kada smo počeli sa prvim programima obrazovanja i uključivanja lica romske populacije u naše programe, znači situacija je sa današnjeg stanovišta veoma povoljna. Tada naišli smo na barijere, odnosno prepreke koje su postavili oni sami, lica romske populacije. Ono što je i danas, i svih prethodnih godina pokazalo se kao glavna prepreka u zapošljavanju i uključivanju programa zapošljavanja, jeste problem obrazovanja“, navodi Bošković.


Ipak, broj pripadnika RE populacije koji se uključuju u programe obrazovanja raste.


„Broj lica uključenih u programe obrazovanja i osposobljavanja iz godine u godinu se povećava, zbog brojnih programa koje je zavod realizovao u saradnji sa organizacijama i institucijama upravo koje se bave problematikom socijalne inkluzije i zapošljavanja lica romske populacije“, kazala je Bošković.


Projekat „Zajedno za RE“ realizuje NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.