ROZANA BOŽOVIĆ: ZA RE ZAJEDNICU SE MOGLO URADITI VIŠE

ROZANA BOŽOVIĆ: ZA RE ZAJEDNICU SE MOGLO URADITI VIŠE

Predstavnica RE populacije Rozana Božović učestvovala je danas u radu Skupštine upotrebom Instituta slobodna stolica. Ona je svoje izlaganje fokusirala na izvještaj o realizaciji Lokalnog plana akcije za integraciju Roma.

Njeno izlaganje prenosimo integralno:

Na početku da pojasnim da se obraćam ispred članova tri romske nevladine organizacije i to: NVO ,,Romi sa sjevera”, NVO ,,Romski pokret” i NVO ,,Romski klub kulture” i da su stavovi koje ću iznijeti zajednički stavovi rukovodstva i članstva ovih organizacija a da sam ja svakako jedna od njih.

Drage odbornice i odbornici.

Za nas je ovaj IZVJEŠTAJ o realizaciji Lokalnog plana akcije za integraciju Roma, od izuzetne važnosti, jer se u njemu vidi koliko je Lokalna uprava i ostali akteri u predhodnom periodu radila na integraciji svojih romskih sugrađana. Nažalost iz ovog izvještaja se vidi da se gotovo ništa nije uradilo. Nemam namjeru analizirati izvještaj još manje isti kritikovati, jer se u samom zaključku nalazi najporaznija moguća kritika . U zaključku piše da od 146 mjera, samo je 11 realizovano, 6 djelimično realizovano ostalo ništa. A kada bismo obratili pažnju na ovih 11 koje su realizovane onda bismo vidjeli da su to kampanje informisanja, razgovori uz oganj, podrška i pomoć tamo gdje za to gotovo da nije bilo ni potrebe i slično. Sve u svemu ništa.

ROZANA BOŽOVIĆ: ZA RE ZAJEDNICU SE MOGLO URADITI VIŠE

A imalo je dosta toga da se u ovom IZVJEŠTAJU navede, jer se desilo a romska zajednica imala koristi od toga. Ovdje se moralo naći da je za Dan Roma, i zaista se osjećamo poraženi da je i tog dana dijeljena humanitarna pomoć i ako smo insistirali na tome da se eto baš tog dana ne dijele paketi , da tog dana treba da se desi nešto drugo. I desilo se ali nas čudi da to neko a trebalo je, i čak su bili i pozvani da prisustvuju , a nijesu, da bar zabilježi. Tog prošlog 8. aprila smo u prostorijama Srednje stručne škole realizovali kulturno obrazovni program i dodijelili prvu nagradu koju smo nazvali ,,Romsko srce”, za doprinos integraciji Roma na lokalnom nivou. Naravno nagradu je dobila Srednja stručna škola, koja je prihvatila nas Rome i dala maksimum da se obrazujemo. Takođe, žao nam je što u izvještaju ne stoji da su doo PUT Gros, kompanija Franca, HILAL, pekare ŠAR, pekara DORA, doo AKI TREJD, mesara BURKO, farma Mahmutović , farma Beganović, toliko puta u protekle dvije godine pomogle nas Rome… Nijesu pomenuti a trebalo je.

Zabrinjavajuće je to što u izvještaju samo piše ,,Mjera- nije realizovana” i to je to. A zašto nije, koga to briga. I samo da znate Mjera je instrument za realizaciju neke aktivnosti i ona se ne realizuje. Realizuju se aktivnosti primjenjujući propisanu mjeru a ostvaruje se ili ne cilj… No to je neka druga priča. To je priča o stručnosti onih koji su Plan pisali…

Zaista nije nam namjera da kritikujemo one koji su pisali Izvještaj. Oni su napisali samo ono što je istina i tu se njihova odgovornost završava.

Naša namjera je da kritikujemo vas gospodo odbornici, vas koji ste ovaj Plan usvojili i godinama usvajate izvještaje o njegovoj realizaciji a da ih kao ni ovaj danas nijeste ni pročitali. Evo pitam vas, koliko je vas pročitalo ovaj izvještaj. Ne morate da mi odgovorite, dovoljno je da sami sebi priznate, da jeste ili nijeste. Naša poruka za vas gospodo odbornici je jasna. Vaš odnos prema ovom izvještaju je odnos prema našoj zajednici. Morate da se zapitate, zašto se nije ništa desilo sa iseljavanjem nas Roma iz naselja Rakonje. Svako od Vas bar jednom mjesečno prolazi kroz naše naselje, a zaista mislim da je rijetko ko od Vas primijetio da poslije radova na magistrali dio naselja ispod magistrale je pretvoren u pravi geto. Lim ispod kuća, magistrala na metar od ulaza, žičana ograda ispred vrata. Fale nam samo posmatrači koji kroz ogradu bacaju kikiriki i banana… Predsjednik opštine nam je više puta rekao  ,,Imamo 100 000 eura za rešenje ovog problema”. ,,Fali nam još 200 000 eura”. Gdje da ih nađemo. Mi Romi nemamo još manje znamo gdje da ih nađemo. Za to ste vi gospodo odbornici tu da nađete načina. Naravno ako želite. Dosada niste htjeli da o tome razmišljate a kamoli da se ovim problemom bavite… Rećićete nema para, kriza je. Ministarstvo za ljudska prava kaže da su podijelili na stotine hiljada eura za integraciju Roma na sjever , konkretno za Bijelo Polje… Na stotine hiljada eura…. I da znate u pravu su. U ruci držim analizu koliko su neke nevladine organizacije dobile novca za integraciju Roma za samo nekoliko godina. Nekoliko nevladinih organizacija iz Bijelog Polja i gle čuda gotovo i uvijek iste dobile su stotine eura za projekte. I neka su i treba… Samo je pitanje za koje aktivnosti su to dobile, ko je procijenio da je to prava podrška i ono što je najglavnije. Kako su pare potrošene? Ko, kad i kako? I gle čuda i na poslednjem opštinskom konkursu i konkursu Ministarstva za manjine, te Fonda za manjine, podijeljeno je samo  za NVO iz Bijelog Polja oko 70 hiljada eura. Iste organizacije, iste aktivnosti, flajeri, radio emisije, informativne kampanje, savjeti, podrške i slično. Dosta više sa tim.

Smučilo nam se više od toga. Pored svih tih para, Meho starac od 70 godina  operisan iz bolnice nema gdje da ode jer mu je Baraka pored pruge u kojoj nema ni struje ni vode srušena. U susednoj baraci bez struje i vode živi Nenad sa usvojenim djetetom koje je od rođenja bolesno i vezano za kolica.   Njima nije do kampanje, flajera, balona i lilihipa.

Gospodo odbornici vi ste glasali za ovaj Plan a da ga nijeste ni pročitali. Jer da jeste morao je bar neko da primijeti da u našoj romskoj zajednici nema osoba sa neregulisanim pravnim statusom, sve žene se porađaju u bolnicu i djeca se redovno uvode u matične knjige. Tako da nema potrebe da nam neko pomaže oko svega toga, jer nema potrebe za tim.

Nijeste pročitali taj Plan tad, izvještaje godinama pa ni sad… Da je drugačije nebi oni koji su ovaj izvještaj pisali, to uradili na ovakav način. Navikli ste ih da napišu to, kako napišu, vi dignete ruke i sve je završeno. Svi ste vi dobili svoje. A nama romima ostaju svi problem, koje zajedno sa nama treba vi da rešavate.

Naša poruka je jasna. Dosta je bilo… mi nismo više oni stari nepismeni, plašljivi romi… Mi ćemo pratiti sve što se dešava a vezano je za našu zaboga integraciju… Posebno ćemo pratiti trag novca . A što s tiče ovog izvještaja predlažemo da ga ne usvojite, a službu koja ga je sastavila da se ovom temom ozbiljno pozabave. Sve ostalo je izigravanje demokratije

Hvala Vam

Rozana Božović, predsjednica NVO Romski club culture ( RoCK).