SPORTSKI I KULTURNO ZABAVNI PROGRAM POVODOM 8.APRILA MEĐUNARODNOG DANA ROMA

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana Roma 8. aprila NVO Multimedijal Montenegro MMNE u partnerstvu sa JU Centar za sport I rekreaciju, NVO Romi Sa sjevera I NVO K-Klub realizuje niz sportskih, kulturnih, zabavnih I promotivnih aktivnosti na glavnom gradskom trgu I u naselju Strojtanica.

sveore-dan-roma

Povodom ovog značajnog međunardonog dana na glavnom gradskom trgu u Bijelom Polju sa početkom u 12:00 časova, u saradnji sa JU Centar za sport i rekreaciju organizujemo Sportski dan na kome će se RE populaciji predstaviti sportski klubovi Tek Ball Montenegro, FK Borac i Atletski klub Jedinstvo, a ušeće su najavili I sportski radnici iz FK Jedinstvo, i KK Jedinstvo koji će zajedno sa RE populacijom  učestvovati u sportskim aktivnostima, bez podjela i nejednakosti. Ma glavnom gradskom trgu će biti organizovana tri sportska takmičenja, Tek Ball, Atletski izazov I Majstor driblinga, za najbolje plasirane obezbjeđene su plakete I novčane nagrade.

Sve prisutne će animirati i zabavljati Romale Gang –  RE rep sastav iz Berana, Dee Jay Lazar, a voditelj programa je Matija Milačić. U 14h će se održati svečano proglašenje pobjednika u svim sportskim disciplinama i dodjela nagrada.

Manifestacija posvećena romskoj tradiciji, muzici i ljepoti će se organizovati u RE naselju Strojatanica sa početkom u 15h. Mještani ovog naselja potrudili su se da kroz razne sadržaje predstave svoju tradiciju I kulturu, počev od nošnje, improvizovanih čergi I starih zanata. Pristutne će zabavljati Trio Romale RE muzički bend i rep grupa Romano gang iz Berana. Svim zaintereseovanim pripadnicima RE populacije će biti omogućeno karaoke muzičko takmičenje ali i učešće u smotri ljepote mladih pripadnica ljepšeg pola iz redova RE populacije. Najboljim muzičkim izvođačima i ljepoticama će biti uručene novčane nagrade, a tokom realizacije ove aktivnosti obezbjeđen je ketering i osvježenje.  Program će voditi uvaženi aktivista u RE zajednici Rafet Mulić. Ligistička podrška u realizaciji ove aktivnosti je NVO Romi sa sjevera na čelu sa Zinetom Selimović.

Za uspjeh u organizaciji ovog događaja zaslužni su I volonteri iz volonterskog kluba MMNE koji će zajedno sa RE volonterima obezbjediti sve logističe I tehničke detalje, a sve sa ciljem da organizacija događaja bude pesprekorna.

Sve nabrojane aktivnosti koje će biti sprovedene toga dana imaju za cilj promovisanje socijalizacije RE populacije kroz bavljenje sportom i sportskim aktivnostima, čime ćemo doprinijeti njihovim upoznavanjem sa sportom, ponuditi opciju umjesto ulice, upoznati sa vršnjacima, i doprinijeti njihovom opštem kvalitetu života.

Nabrojane aktivnosti realizju se u sklopu projekta „Unaprjeđenje socio-ekonomskog statusa romske populacije kroz sticanje novih znanja i vještina i promovisanje romskog identiteta i kulturne baštine” koji sprovodi NVO Multimedijal Montenegro (MMNE), a finansiran je od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava kroz javni konkurs za raspodjelu sredstava NVO organizacijama.

Organizatori su pozvali sve građane, pripadnike RE populacije, donosioce odluka I međunarodne partnere da uzmu učešće, posjete glavni gradski trg od 12:00h odnosno naslje strojatnica od 15:00h.