SELIMOVIĆ: RAZNOVRSAN PROGRAM U BIJELOM POLJU POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ROMA

Međunarodni dan Roma 8. April će sjutra biti obilježen raznovrsnim kulturnim, sportskim I zabavnim programima u Bijelom Polju, saopšteno je na press konferenciji koja je održana danas u velikoj Sali Skupštine opštine Bijelo Polje.

Više organizacija, pojedinaca I institucija udružilo je snage da se obilježevanje ovog značajnog međunarodnog dana u Bijelom Polju izdigne na veći nivo I na taj nači pošalje jasna poruka javnosti je RE zajednici u Crnoj Gori potrebno pomoći I dodatno osnažiti.

Učenici i nastavnici osnovnih škola ’Pavle Žižić’, ’Risto Ratković’, ’Marko Miljanov’, kao i Srednje stručne škole, Škole za osnovno muzičko obrazovanje i JPU ’Dušo Basekić’  pripremili bogat kulturno-zabavni program, u okviru kojeg će prikazati običaje, kulturu , muziku, istoriju, ali i predstavioti poznate Rome, najavio je Rafet Mulić lokalni ROMACED koordinator.

Kazao je da će u okviru sjutrašnjeg programa biti uručena nagrada Romsko srce, koju dodjeljuje NVU „Romski klub kulture“. Podsjetio je da je  prošle godine za doprinos integraciji Roma u obrazovanju nagrada dodijeljena Srednjoj stručnoj školi, a  ove je dodjeljujemo JU Ratkovićeve večeri poezije za doprinos integraciji Roma u oblasti kulture, a dodijelićemo je i pedagoškinji Oliveri Marković iz OŠ ’Marko Miljanov’ i to za nesebičan doprinos u oblasti obrazovanja romske djece“, naveo je Mulić, dodajući da im je cilj da ta nagrada „Romsko srce“ preraste u tradicionalnu.

Predstavnik lokalne  Kancelarije za Rome Vladimir Luković  uputio je čestitku  svim pripadnicima Romske zajednice, tom prilikom je dodao da ovaj datum podsjeća na društvenu, ali i insititucionalnu odgovornost da je neophodno svim Romima i Romkinjama omogućiti  kvalitetne uslove za život i pravo na jednako učešće u društvenoj zajednici.

Zineta Selimović, predstavnica NVO Romi sa Sjevera na press konferenciji saopštila je da prije tri godine je mali broj Roma znao  da postoji Svjetski dan Roma, a veoma je srećna što faove godine obilježavaju bogatim programom.

Nakon programa „Živjeti zajedno – jedinstveni u dostojanstvu“, koji će se u 10 časova održati u galeriji Centra za kulturu, već u 12 časova na gradskom trgu održaće se i Sportski dan, koji organizuju Centar za sport i rekreaciju i NVO Multimedijal Montenegro, a u 15 časova u Strojtanici biće održana promotivna aktivnost folusirana na tradiciju, kulturu, muziku I ljepotu Romske istorije koju takođe realizuje NVO Multimedijal Montenegro u saradnji sa aktivistima iz RE zajednice.

Povodom Svjetskog dana Roma u ponedjeljak, 11. aprila, biće održan i okrugli sto „Mogućnosti za zapošljavanje Roma“, u organizaciji Centra za preduzetništvo i organizacije „Help“.

Svi organizatori su pozvali građane Bijelog Polja, ali i susjednih gradova da prisustvuju programu, kako bi poslali snažnu poruku da se Bjelopoljci, bez obzira kojoj nacionalnoj grupi pripadaju, snažno zalažu za integraciju Roma i da će im pružiti podršku.