I MI SMO LJUDI

Gradski trg u Bijelom Polju i naselje Strojatanica juče su odisali u znaku socijalizacije, druženja, sporta, zabave, tradicije i prijateljstva između većinske populacije i Roma.

Raznovrsan program povodom 8. aprila Međunarodnog dana Roma juče je organizovan na glavnom gradskom trgu u Bijelom Polju i romskom naselju Strojatinaca. NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) u saradnji sa JU Centar za sport i rekreaciju, NVO Romi Sa sjevera, NVO K-Klub i NVO Pružena ruka iz Berana realizovala je niz sportskih, kulturnih, zabavnih i promotivnih aktivnosti posvećenih RE populaciji u znak ovog Međunarodnog Dana. 

Manifestacijama su prisustvovali članovi RE populacije iz Berana i Bijelog Polja koji su učestvovali u raznim takmičenjima zajedno sa članovima FK Jedinstvo, FK Borac i futsal kliba Pruška, takmičili su se u Teq Ballu, fudbalskim disciplinama, ftletskim disciplinama, pjevanju i izboru za miss, odnosno izabrano je prvo lice RE populacije. Prva tri, u nekim disciplinama četiri mjesta bila su novčano nagrađena.

Tokom interesantnog takmičenja u novoj sportskoj disciplini Teq Ball prvo mjesto osvojili su Leo Dibrani i Amar Kanalić, drugo mjesto Mateo Selimović i Bogdan Korać, treće mjesto  Imeri Adrijan i Lazar Grandov, a četvrto mjesto osvojili su Jasmin Šahman i Aldin Klapija

U fudbalskom izazovu „Majstor driblinga“  posvećenom mlađim kategorijama  prvo mjesto osvoijo je Erijan Dibrani, drugo mjesto  Alijan Beriša, a treće mjesto osvoijo je Adrija Dibrani, pored toga nagradu iznenađenja uručio je FK Borac iz Bijelog Polja fudbalskom treneru Džonsinu Meriu iz Berana.

Veliku pažnju građana privukao je i atletski izazov u kome je prvo mjesto –osvoijo Jasmin Šahman , drugo mjesto Dubović Bajram i treće mjesto Agim Beriša.

Veliki broj slučajnih prolaznika, posmatrača i navijača na tribinama generisao je sjaju atmosferu na gradskom trgu, a sve prisutne animirali su i zabavljali Romale Gang –  RE rep sastav iz Berana, čijim nastupima su svi prisutni bili posebno osuševljeni, Dee Jay Lazar, i voditelj programa Matija Milačić.

Marko Maslovarić direktor JU Centar za sport i rekreaciju na kraju sportske revije pozdravio je prisutne i zahvalio se svima na prisustvu „Želim da istaknem da ovakvi događaji ne trebaju biti samo danas, našoj braći romima je svaki naš događaj otvoren da se uključe, u nekim sportskim manifestacijama učestvuju predstavnici RE populacije ali to može biti još brojnije.

Koristim priliku da ih pozovem na trku „istrči i pokreni se“ i na turnir „Vaso, Šaban, Momo“ i na sve  ostale manifestacije koje organizujemo kako bi zajedno gradili ljepšu i bolju zajednicu za sve nas“ kazao je Maslovarić.

Nakon gradskog trga, proslava Međunarodnog dana Roma preselila se u romsko naselje Strojtanica gdje je NVO MMNE organizovala više događaja, prije svega promociju tradicije, kulture, muzike i ljepote. Zineta Selimović RE aktivistkinja zajedno sa drugim stanovnicima ovog naselja pripremila je nekoliko čergi kao podsjetnik na prošla vremena kada su Romi na taj način gradili svoj krov nad glavom, takođe promovisana je nošnja ove populacije, a organizovan je bogat kulturno zabavni program koji je obilježila muzika, ljepota, igra i druženje.

Izabrane su 3 najljepše predstavnice Romske zajednice iz Bijelog Polja i Berana, prvo mjesto osvojila Manuela Meri, drugo mjesto Ivana Selimović i treće mjesto Marijana Dibrani. U muzičkom programu srca žirija i publike osvojili su Sinan Beriša koji je dobio prvu nagradu, druga nagrada pripala je rep sastavu Romano Gang Đaniju i Encu, a trećz nagradu osvoijo je Rafko Selimović iz naselja Strojatnica.

Prisutnima se obratila Rozana Božović koja se u ime romske zajednice u Bijelom Polju zahvalila svima  za organizaciju događaja i sve što su zajedno realizovali u prethodne tri godine. „Kažem tri godine jer sve što se prije organizovalo u vezi nas bilo je bez nas ili sa odabranim romima.

Za današnji dan je posebno važno što ovaj dan ne slavimo sami, već sa svima vama, našim prijateljima koji su nam danas napunili oči suzama, naše romsko srce strepnjom, ali i suze i strepnja su od sreće, jer sada zaista vjerujemo da uz pomoć svih vas dolaze bolja vremena za nas rome. Uzvratićemo obećanjem da ćemo biti dobri radnici, pošteni građani i građanke i da jako volimo naše Bijelo Polje i domovinu Crnu Goru. Čestitam svim romima svijeta dan roma.

Aziz Alija ispred NVO „Pružena ruka“ iz Berana poručio je da je ekipa iz Berana uvijek voljna da se odavoze događajima kako sportskim tako i kulturno – zabavnim. Alija se zahvalio svim organizatorima koji su po prvi put omogućili da na najljepši način romi dočekaju njihov dan.  A potom je objasnio da je dan roma nastao kao dan kada su se „romski velikani“ skupili i zabranili pogrdnu terminologiju, a ostavili naziv rom, što u prevodu znači čovjek. „Mi ćemo pokazati da smo i mi ljudi, baš kao što govori pjesma Đanija i Enca – „Mi smo ljudi, nismo ludi“. Na svaki način želimo da dokažemo dasu naša đeca kao i vaša“, saopštio je Aziz Alija.

Ispred organizatora govorio je Željko Đukić, predsjednik NVO MMNE, zahvalio se prisutnima i kazao da MMNE kroz projekat „Unapređenje socio-ekonomskog statusa romske populacije kroz sticanje novih znanja i vještina i promovisanje romskog identiteta i kulturne baštine“ koji finansira ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava daje maksimalan dopinos kako bi osnažili romsku zajednicu, doprinjeli socijalizaciji, pokazali javnosti da su Romi ljudi i da imaju ista prava kao i mi.

„Ovim ljudima je potrebno pružiti ruku, upoznati ih sa njihovim pravima , omogućiti im da ostvare svoja prava, ponuditi im da rade, obezbijediti im kvalitetno školovanje, omogućiti im adekvatnu socijalnu, zdravstvenu zaštitu. Ovo je trebala biti ključna poruka događaja, a kroz sadržajan dan posvećen RE populaciji želimo da skrenemo pažnju javnosti na ove izazove ali i da pokažemo javnosti koliko je ova populacija napredovala. Vrijeme je da im se pruži ruka prijateljstva i da im se pruži šansa, posebno u zapošljavanju. Veoma sam srećan što su danas timski igrali predstavnisi RE i predstavnici većinske zajednice i da nije bilo predrasuda i da smo svi zajedno jedni za druge navijali.

Mislim da je ovo uspješan dan na koji svi možemo biti ponosni. Posebno sam zahvalan mladim volonterima NVO MMNE i cjelom timu naše organizacije koji je uspješno organizovao sve ove događaje u jednom danu“, zaključio je Đukić.

Tokom cijelog dana MMNE je obezbjedila osvježenje, hranu, slatkišu, voće, povrće i mnogobrojne promotivne materijale u vidu majica, bedževa, narukvica, lopti. Ukupan nagradni fond iznosio je preko 890 eura.