BEZ ZAPOSLENJA NEMA NOVCA!

No money, no life. Zaista je tako, bez zaposlenja nema novca, bez novca možda ima života, ali ste tada u dubokom siromaštvu, na marginama dešavanja pa čak i potpuno izopšteni iz zajednice. U istraživanju koje je sprovedeno za potrebe izrade Strategije za inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori, navedeno je da od ukupnog broja ove populacije njih 83% nezaposleno. No, važno je reći da se od ovog procenta veliki broj Roma i Egipćana izjašnjava da je u statusu nezaposlenog lica koje ne traži posao, (33%).

Da li su oni zaista nezainteresovani za zaposlenje ili nemaju dovoljan pristup institucijama Sistema koje se bave zapošljavanjem. U narednom prilogu tragamo za odgovorom na pitanje koji faktori su uzrok dugoročne nezaposlenosti i teške zapošljivosti Roma i Egipćana.

Milka Bošković, načelnica Biroa rada u Bijelom Polju kaže da ukoliko uporedimo situaciju od 15 godina vezano za prijavljivanje lica RE populacije kada je i bio i početak prvog programa za uključivanje i obrazovanje osoba romske populacije, situacija danas je vrlo povoljna, jer tada su postojale razne barijere, koje su oni sami (Romi) postavili.

,,Danas imamo 42 lica RE populacije koja su prijavljena. Od njih 42, 20 je bez završene škole, njih 9-oro ima zavšena 4 razreda osnovne škole, 10 osoba ima završenu osnovnu školu, dvije osobe imaju završen II stepen stručne spreme, i jedna osoba III stepen stručne spreme. Glavna prepreka je i dalje obrazovanje“ , dodala je Bošković.

Sanja Selimović, medijator u socijalnoj inkluziji Roma na ZZZCG, takođe je govorila o ovoj temi i ona ističe sljedeće: ,, Dodijeljen mi je posao arhivatora za subvencije, ispate i zarade. Tu sam i pomažem zajednici kada imaju određene razgovore. Pružam im pomoć i trudim se da ih uključim i bar sezonski zaposlim. Ovaj posao mi je jako bitan i nadam se da ću ga zadržati“.

NVO Centar za preduzetništvo je u prethodnom periodu uključivao RE populaciju prevashodno u programe preduzetništva. Bila je svojevrsni servis u pogledu savjetodavnih uloga, pružala pomoć prilikom ispunjanja aplikacija i drugo.

U Bijelom Polju, proces integracije Romske populacije je napredovao u zadnjim godinama, pa je samim tim i proces zaopošljavanja uznapredovao. Nijesmo zadovoljni time da pripadnici RE populacije nijesu uključeni u proces samozapošljavanja, dodao je Goran Joksimović ispred ove organizacije i dao ideju za izgradnju zanatskog centra u mjestu Strojtanica kao ideju za naredni period.

Ova kampanja realizuje se u sklopu projekta ,,Unaprjeđenje socio-ekonomskog statusa romske populacije kroz sticanje novih znanja i vještina i promovisanja romskog identiteta i kulturne baštine” sa ciljem da doprinesemo jačanju položaja Roma i Egipćana u društvu i većim uključivanjem u društvene tokove, uz smanjenje diskriminacije i stigmatizacije prema ovim manjinskim grupama.

Projekat realizuje NVO Multimedial Montenegro (MMNE) uz finansijku podršku Ministarstva pravde, ljudskih i manjskih prava.