KULTURA JE VAŽAN SEGMENT SVAKOG DRUŠTVA!

Romi ili kako su u svijetu umjetnosti u prošlosti nazivani Cigani su bili inspiracija mnogim umjetnicima i tema umjetničkim remek djelima. Ko još nije gledao film “Cigani lete u nebo”, “Dom za vješanje”, ko ponekad ne zapjeva Đelem, đelem”, “Đurđevdan”? Ko se još nije divio poznatim umjetnicima kao što su: Čarli Čaplin, Ava Gardner, Rita Hejvort itd. Koliko je samo vrhunskih sportista romskog porijekla? Pitanje je da li ima mjesta za uključivanje romske zajednice u prostor kulture i sporta?

Na ovu temu, ispred JU Ratkovićeve večeri poezije, govorio je Kemal Musić, koji kaže:

,,Kultura je važan segment svakog društva. Ako hoćemo da upoznamo neki narod prvo sa čime se susrećemo je kultura. Dakle, kako i kod ostalih naroda, tako i romska kultura je bitna i za same Rome i za zajednicu u kojoj Romi žive. U proteklim godinama, JU Ratkovićeve večeri poezije je radila na promociji i afirmaciji romske kulture i evo već nekoliko godina redovno obilježavamo svjetski dan Roma i svjetski dan romskog jezika. Tim povodom organizujemo razne manifestacije u kojima učestvuju i Romi i pripadnici drugih naroda, jer potrebno je predstaviti romsku kulturu koja nije istražena.

Školske 2019-2020 imali smo priliku da se družimo sa djecom iz RE populacije. Dvije djevojčice uzrasta od 6 godina su pohađale nastavu solfeđa kao i dvije starije djevojčice koje su išle i na časove solfeđa i na časove klavira. Naš cilj je bio da ih postaknemo da saznaju što više o muzici i da se po mogućnosti obrazuju. Obezbijeđen im je bio sav školski pribor kao i dio novčanih sredstava u smislu prevoza. I dalje ćemo nastojati da radimo na unaprijeđenju njihovog muzičkog obrazovanja, istakla je Julijana Vukićević, direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

Sa druge strane, Mahida Selimović kao pripadnica RE populacije zadovoljna je saradnjom sa ovim institucijama i kaže da je završila obuku za rad kao novinar. ,,Prošle godine smo realizovali nekoliko kulturnih programa u kući Rista Ratkovića i to mi se baš svidjelo. Tako se upoznajemo sa našom kulturom i porijeklom. Nadam se da ćemo u budućem periodu imati više ovakvih programa“, dodaje Vukićević.

Ova kampanja realizuje se u sklopu projekta ,,Unaprjeđenje socio-ekonomskog statusa romske populacije kroz sticanje novih znanja i vještina i promovisanja romskog identiteta i kulturne baštine” sa ciljem da doprinesemo jačanju položaja Roma i Egipćana u društvu i većim uključivanjem u društvene tokove, uz smanjenje diskriminacije i stigmatizacije prema ovim manjinskim grupama.

Projekat realizuje NVO Multimedial Montenegro (MMNE) uz finansijku podršku Ministarstva pravde, ljudskih i manjskih prava.