EROVIĆ: POVEĆAN STEPEN INKLUZIJE RE POPULACIJE

EROVIĆ: POVEĆAN STEPEN INKLUZIJE RE POPULACIJE

Direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, Kenan Erović, izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima i povećanim stepenom integracije lokalne romske zajednice u Bijelom Polju. On smatra da je to rezultat kontinuirane saradnje lokalnih aktera u procesu integracije i same lokalne romske zajednice.

“Posebno sam zadovoljan saradnjom i povećanim stepenom inkluzije romske zajednice u oblasti zdravstva što je nadam se vidljivo kako za samu lokalnu romsku zajednicu tako i za širu javnost. Opšta bolnica Bijelo Polje poslednjih godina dala je svoj doprinos ovom inkluzivnom procesu a posebno u oblasti edukacije i zapošljavanja”, naveo je direktor Opšte bolnice.

Erović ističe da su prošle godine u saradnji sa NVO “Romi sa sjevera” kroz projekat zaposlili tri pripadnice RE populacije na određeno vrijeme, takođe, najavio je da planira još zaposlenja RE populacije.

“Mi smo tokom prošle godine zajedno sa NVO ,,Romi sa sjevera” kroz projekat Javni rad zaposlili 3 romkinje na određeno vrijeme. To nije dovoljno. Moja očekivanja, a dijelim mišljenje menadžmenta Opšte bolnice da ćemo u narednom periodu imati i zaposliti pripadnike romske populacije kao medicinski kadar. To do sada nije bilo moguće jer učenici iz ove populacije i pored afirmacije prilikom upisa u srednju školu nijesu imali potreban broj poena za upis za zanimanja četvrtog stepena”, ističe Erović.

On dodaje da je neophodano da se nastavnicima u osnovnim školama koje pohađaju učenici romske populacije dodatno angažuju na poboljšanje uspjeha ovih učenika. A Bjelopoljska bolnica će, kako navodi, kada se god ukaže prilika, dati doprinos integracije lokalne romske zajednice jer je to profesonalna i moralna dužnost i obaveza.

Erović je pozvao sve zainteresovane organizacije na saradnju.

Cilj nam je jačanje društvenog položaja Roma i Egipćana, podsticanje njihovog većeg uključivanja u društvene tokove te smanjenje diskriminacije i stigmatizacije prema ovim manjinskim grupama.

Projekat “Sve o RE” realizuje NVO Multimedial Montenegro (MMNE) uz finansijku podršku Ministarstva ljudskih i manjskih prava.

www.sveore.me
www.mmne.me