DANAS SE OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN ROMA – 08.APRIL

DANAS SE OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN ROMA – 08.APRIL

Međunarodni dan Roma, 08. april, dan je proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se RE populacija suočava.

Ovaj dan je zvanično proglašen 1990. godine u Poljskoj, tokom četvrtog SvJetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU). Na tom kongresu je usvojena romska himna, pjesma “Đelem, đelem” kao i odluka o zastavi. Zastava je dvobojnica plave i zelene boje sa crvenom tačkom u sredini, simbolizujući napredak, kretanje i migraciju Roma kroz istoriju.

Romi čine jednu od najvećih etničkih manjina na svijetu, ali često se suočavaju s diskriminacijom, siromaštvom i marginalizacijom.

Prisjetimo se jednog lijepog gesta koji je nedavno uradio naš sugrađanin Lazar Selimović, koji je pripadnik RE populacije, zaposlen u Javnom preduzeću „Komunalno Lim“ na održavanju čistoće ulica Bijelom Polju.

Selimović tokom obavljanja redovnih poslovnih zadataka uočio je novčanik, ni sekunde nije razmišljao ni o čemu drugo osim kako da ga vrati onome ko ga je izgubio, što je i učinio.

NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) sjutra će na gradskom trgu u Bijelom Polju sa početkom u 12:30 časova organizovati prigodan sportski događaj pod nazivom „Sportom protiv diskriminacije“.

Na sjutrašnjem sportskom događaju, učestovaće pripadnici RE populacije iz Bijelog Polja i Berana gdje će se takmičiti u raznim sportskim disciplinama i imati priliku za osvajanje simboličnih nagrada.