KLJAJEVIĆ: LOKALNA ZAJEDNICA IMA ZA CILJ DA UNAPRIJEDI POLOŽAJ RE POPULACIJE

KLJAJEVIĆ: LOKALNA ZAJEDNICA IMA ZA CILJ DA UNAPRIJEDI POLOŽAJ RE POPULACIJE

U Bijelom Polju, angažman lokalne zajednice i gradske uprave usmjeren je ka unapređenju položaja Roma, čiji je broj prema popisu stanovništva iz 2011. godine iznosio 334 osobe. Kroz implementaciju lokalnih akcionih planova za integraciju Roma, kao i kroz aktivnosti kancelarije za Rome, grad radi na poboljšanju prava i kvaliteta života romske zajednice.

Miloš Kljajević smatra da je vidljiv napredak u oblastima obrazovanja, zdravstva i zapošljavanja, ali i kontinuirane aktivnosti koje se sprovode tokom cijele godine radi podrške i inkluzije Roma.

“Čitava lokalna zajednica, i grad Bijelo Polje, ima za cilj da unaprijedi položaj roma i romskog stanovništva i posvećeni smo i radimo predano i utemeljeno na unapređenju prava roma i romske zajednice u našem gradu. Takođe želim da pomenem da u okviru sekretarijata za lokalnu samoupravu postoji kancelarija za rome u kojoj je zapošljeno dvoje naših kolega od kojih je jedna romkinja. Koji rade određenim strateškim pitanjima koja se tiču unaprjeđenja i i života roma. Imamo veliki broj zahtjeva za jednokratnu pomoć. Napredak se i vidi u oblasti obrazovanja, u oblasti zdravstvene zaštite ali i u oblasti zapošljavanja. Lokalna samouprava neće stati na ovome, već će biti pouzdan partner za unaprjeđenje položaja društva roma i romskog naroda i biće oslonac i čvrst partner u svim njihovim budućim nekim akcijama.

Projekat “Sve o RE” realizuje NVO Multimedijal Montenegro NVO MMNE uz finansijsku podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.