PRVA PRIPADNICA RE POPULACIJE KOJA JE USPJEŠNO ZAVRŠILA OSNOVNE STUDIJE ENGLESKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI

PRVA PRIPADNICA RE POPULACIJE KOJA JE USPJEŠNO ZAVRŠILA OSNOVNE STUDIJE ENGLESKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI

Irijana Rizvanović prva je romkinja iz Bijelog Polja koja je završila osnovne studije engleskog jezika i književnosti. Irijana se još od osnovne škole suočavala sa diskriminacijom, ali ipak to za nju nije predstavljalo prepreku da uspije u onome što je zacrtala.

Rizvanović je veoma uspješna i uporna mlada djevojka. Iako joj je motivacija često nestajala ona je sebe podsjećala zbog čega se bori za bolji život.

“Završila sam dvije srednje škole istovremeno – jednu kao turistički tehničar sa vrlo dobrim uspjehom, i drugu kao administrator sa odličnim uspjehom. Bilo je to izuzetno izazovno iskustvo, ali sam u sebi imala snagu da izguram do kraja. Motivacija je često nestajala, ali uvijek bih se podsjetila zašto to radim – prvenstveno za sebe, a onda i za svoju zajednicu, kako bih jednog dana mogla da pomognem drugima”, dodaje Rizvanović.

Irijana vjeruje da će njena priča pokrenuti RE populaciju da stvaraju život kakav oni žele.

“Danas, kao prva Romkinja iz Bijelog Polja koja je završila osnovne studije engleskog jezika i književnosti, osjećam ogromnu odgovornost. Ne samo da sam uspjela kao pripadnica romske zajednice, već i kao žena. Nadam se da ću biti ta prva snježna grudvica koja će pokrenuti lavinu obrazovanja među mojim sugrađanima.

Želim da inspirišem mlade Romkinje da vjeruju u sebe, da shvate da ne moraju da se udaju rano i zavise od drugih, već da mogu same da stvore život kakav žele.

Obrazovanje je ključ ka slobodi – slobodi da biramo svoj put, da budemo samostalni i ponosni na sebe”, navodi Irijana.

Irijana sugrađankama poručuje: “GDJE POSTOJI VOLJA, POSTOJI I PUT”.

“Želim da budem uzor ne samo mladim Romima i Romkinjama, već svima koji se suočavaju s preprekama na putu ka obrazovanju. Poruka koju želim poslati je jednostavna: gdje postoji volja, postoji i put”, zaključuje Irijana.

Projekat „Zajedno za RE“ realizuje NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.